Svensk pølseret, der får smagsløgene til at holde fest

Mange tror fejlagtigt, at svensk pølseret er en egnsret fra vores kære naboland Sverige. Dog er denne middagsret ukendt for mange indfødte svenskere, da den i Sverige kaldes dansk pølseret. Navnet menes at komme fra nogle danske lejrtursfolk, der med en rest af svenske pølser lavede en sammenkogt ret undervejs på deres lejrtur i de svenske skove.

Der findes mange måder og opskrifter for at lave denne skønne, nemme men smagsfyldte ret – der dog alle udspringer fra den originale opskrifts ingredienser. Disse originale ingredienser er naturligvis pølser, kartofler, løg og tomat.

Man kan dog trylle og gøre ved som man selv ønsker det, da svensk pølseret er som skabt til leg og fantasifulde tilføjelser. Ønsker man f.eks. at afprøve nogle nye alternativer til sin ret, kan man udskifte de almindelige løg med enten rødløg eller forårsløg. Det er også muligt at prøve sig frem med forskellige slags pølser eller medister.

Ønsker man at gøre retten smukkere ved servering kan man drysse med purløg, timiankviste eller andre krydderurter, der komplimenterer smagen. Som ekstra smagsgivere kan man tilsætte lidt citronsaft lige inden servering eller forsøge sig med forskellige krydderier som chili, citronpeber eller ramsløg.

Man går aldrig galt i byen med svensk pølseret

Denne middagsret skriger ikke fin middag eller gourmet. Dog går man aldrig galt i byen, hvis man serverer svensk pølseret når venner og familie kommer forbi. Det bedste er naturligvis, hvis man dagen i forvejen med vilje har kogt for mange kartofler, således at disse kan bruges i retten. Uanset hvilken retning eller drejning man tager sin pølseret i, så er det en sikker vinder for både børn, voksne og ældre.

Udskifter man den klassiske mælk med en madlavningsfløde og laver bløde eller brunede løg i stedet for at smide dem rå i retten, kan man gøre retten mere gourmetagtig. Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan man tilbereder og serverer sin pølseret. Den kan serveres direkte i gryden, hvilket leder tankerne hen på et gedigent familiemåltid og rettens oprindelige serveringsmetode i de svenske skove.

Når børnene laver mad, så lad dem afprøve svensk pølseret

Langt de fleste børn synes det er spændende at komme med i køkkenet og derefter servere middagsmad for resten af familien. Det kræver ikke den vilde tekniske kunnen, eller de bedste madlavningskundskaber at tilberede svensk pølseret. Derfor er denne ret lige at gå til – også for de mindste i familien. Flere og flere familier er begyndt at lade børnene få deres egen maddag i ugen, hvor det er dem, der er køkkenchefer og forældrene, der er assistenter.

Svensk pølseret kræver ikke meget, dog er der noget knivarbejde i forbindelse med udskæring af løg, kartofler og pølser. Dog kan dette hurtigt overstås, hvis man sørger for at købe de børnevenlige knive, der kan skære i madvarer, men er sikre i små barnehænder. Derudover skal man blot lade dem stå og smage til, i takt med at der svitses løg, tilsættes tomatpuré, mælk, salt og peber.

 

This entry was posted in Blog. Bookmark the permalink.